wtorek, 5 marca 2013

Rogale 'z wody'



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 dkg drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 Kasia
  • 3-4 jabłka (ewentualnie gęste powidła lub nutella)

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać rozczyn i zagnieść. Następnie ciasto włożyć do czystego foliowego woreczka, zawiązać bardzo dokładnie i włożyć do miski z zimną wodą- ciasto powinno być całe zanurzone. 

Po około 20-30 minutach ciasto 'wypłynie'. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować i wycinać rogaliki (ciasto w kształcie koła podzielić na 8 części- jak pizzę). Na każdy trójkącik położyć kawałek owocu i zawijać w kierunku wierzchołka.

Piec ok 15 min na brązowo-złoty kolor w temperaturze 200ºC.

Polukrować. 


Smacznego! :)










1 komentarz:

  1. uwielbiam takie rogaliczki :)))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń