czwartek, 28 marca 2013

Kokosowe ule




Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • nadzienie (np. mleko zagęszczone o smaku kakaowym, dżem)

Ze wszystkich składników zagnieść gładką masę.  Następnie obsypać foremkę cukrem pudrem by masa się nie przykleiła. Foremkę obkleić masą, pamiętając by zostawić w środku dziurkę na nadzienie. Wypełnić nadzieniem zostawiając trochę miejsca, a następnie zakleić masą kokosową. Delikatnie wyciągnąć ciasteczko. Powtarzać czynności ,aż do wyczerpania ciasta. 

Ule przechowywać w lodówce.

Można również z masy zrobić 'rafaello' wkładając do środka migdał.


Smacznego! :)








3 komentarze:

  1. Takie ule świetnie się prezentują! Szkoda tylko, że te foremki są praktycznie niedostępne:( A może podpowiesz, gdzie je kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. znajdziesz je tutaj: https://www.pomocnicykuchenni.pl/foremki-do-,foremka-do-ciasteczek-bez-pieczenia,35,0200140,5820.html

    OdpowiedzUsuń